Om eventjes kennis te maken

(Als u deze tekst wilt overslaan scrol dan meteen door naar beneden tot aan de sectie contactformulier)

Vrienden van me opperden dat ik mezelf ook zou moeten presenteren want, vonden ze, mensen willen in deze door digitaal overheerste maatschappij toch graag weten met wie ze te maken hebben, zeker als het om zoiets persoonlijks als wijn gaat. Daar vond ik wel wat in zitten dus lees en huiver:

Ik ben niet opgegroeid in een wereld van Wein, Weib maar wel met Gesang en wel in kerkelijk verband. Het was behoorlijk streng gereformeerd in de Achterhoek en de enige keer dat ik deze mensen wijn zag drinken was in de kerk bij het heilig avondmaal maar dat vond ik vies om te zien want iedereen dronk uit dezelfde versierde zilverachtige beker die maar niet leeg scheen te raken. Plotsklaps kreeg mijn vader een baan als rentmeester in het katholieke zuiden en hing zijn politie-uniform aan de wilgen.

Ik was toen 11 jaar oud dus kreeg er niet zo veel van mee van dat verkassen maar ineens leefde ik in een mooi buitenhuis in de natuur en mijn vader had zijn kantoor in een prachtig kasteel. De hele sfeer was toen vrij feodaal. Dat beviel me wel want mijn actieradius werd ineens veel ruimer en vrijer: ineens in de natuur met ruimte om me heen. En lekker de hei op met de hond. Uren lopen en huiswerk laten versloffen. De gereformeerde aard bleef toch wel voelbaar maar werd gaandeweg milder. Er traden toch wel meer veranderingen op. Opeens had mijn vader een kelder vol met wijn die hij op aanraden van werkgever en vrienden had aangeschaft bij een bekende Tilburgse importeur. Het zat wel achter slot en grendel want achterdocht had hij wel. Echter, die fles wijn die ik af en toe jatte als hij de sleutel van het rek was vergeten bracht mij geen bekoring: ik vond het hard en zuur allemaal, het waren allemaal van die kneiterharde Bordeauxs die “nog moesten rijpen”. Dus wijn was lange tijd een dode hoek voor me.

In mijn studententijd ontmoette ik in de vakantie een handvol aardige Duitse leraressen die woonden in de buurt van Freiburg, vlakbij de Kaiserstuhl. Toen begonnen de eerste uitstapjes naar wijnboeren daar ter plekke want die milde Duitse, wijnen vond ik stukken beter dan dat houtgekauw uit mijn vaders keldertje. Op mijn 40-ste kwam ik in aanraking met het Franse wijnhuis Vicomte Bernard de Romanet en je kunt zeggen dat ik daar behoorlijk wat heb geleerd. Ik werd zo enthousiast dat ik een eigen website wilde maken met de expertise van een goede sitebouwer die ook van wijn hield en me behoorlijk op zat te jagen om te schrijven. Die druk had ik wel nodig en resulteerde in een vrij grote website waarin ik mijn vineuze ei kwijt kon: vinternet. Zie hiervoor verder onder “Filosofie” en scroll naar “Geschiedenis”

De wijnen die op de site kwamen had ik zelf allemaal uitgezocht en waren wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar waren. Ik zocht dus wel een soort monopolie maar wel met wijnen van producenten die ik persoonlijk leerde kennen op mijn reisjes naar Frankrijk. En die liefde voor wijn is nooit meer weggegaan en is heel leuk, overgegaan van vader op dochter. Zo schijnt dat te gaan.

Mijn maaltijden zijn zo veel mogelijk samengesteld uit onbewerkte producten uit de natuur. En dat geldt voor zowel vlees/ vis als groenten en natuurlijk zo veel mogelijk wijnen met een ecokarakter. En toch zijn er mensen, en ik ken ze, die beweren dat wijn en alles waar alcohol in zit schadelijk is voor je gezondheid. Ik heb het idee dat als je dat maar vaak en hard genoeg denkt, dit zeker het geval voor je zal zijn en hou me liever aan het gezegde van een Fransman die over wijn zei: “Drink nooit teveel maar wel voldoende”.

Heb ik ergens spijt van? Misschien wel bedenk ik nu. Ik had liever wat meer aanleg gehad voor piano want ik zie te veel wat ik niet kan. Het zou dan wel zo kunnen zijn dat ik niet in de wijn terecht zou zijn gekomen. Maar ja, John Lennon zong het in zijn Beautiful Boy: "Life Is What Happens When You're Busy Making Other Plans".
Dus laat die spijt maar zitten.

Henk Legters
Berkel-Enschot november 2023
Kamer van Koophandel Eindhoven 67374298
BTW-nr NL001314246B89
06.81.92.18.63

Contactformulier